Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ” Şehir Destek Bekliyor” Çağrısı Yaptı

AKTOB’un geleneksel öğle yemeğini katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek yaptığı konuşmada Antalya ve Antalya turizmi için yaptıkları çalışmaları anlattı.

“Antalya’mız, bildiğiniz gibi 700 bin nitelikli yatak kapasitesi ve özverili hizmet anlayışıyla turizm sektörünün lokomotifi konumundadır” diye konuşmasına başlayan Başkan Böcek, “17 milyon yabancı, 10 milyon yurdum insanı olmak üzere 27 milyon turisti, yani nüfusumuzun 10 katından fazla misafiri her yıl şehrimizde ağırlıyoruz” dedi.

Başkan Böcek’in konuşması şöyle:

– Avrupa’da 3. dünyada 4. sırada en çok misafir ağırlayan şehir konumundayız.

geçen yıl 55 milyar doların üzerinde olan turizm gelirinin yaklaşık 25 milyar doları Antalya’mızdan sağlanmaktadır. Tüm bunların hepsi öncelikle sizlerin başarısıdır. Pandemiye, ekonomik krizlere, politik çalkantılara, yanı başımızda yaşanan savaşlara, yaşadığımız doğal afetlere, kısacası tüm olumsuzluklara rağmen elbirliği ile tüm krizleri sizlerle birlikte aştık. Biz yerel yönetimler de siz turizmciler gibi yaşadığımız tüm zorluklara, engellere rağmen büyük mücadeleler veriyoruz. Turizm potansiyelinin ve kontrolsüz göçün ortaya çıkardığı ulaşım, altyapı ve çevre yönetimi gibi sorunlar her geçen gün artmaktadır.

– Dünya kenti Antalya’mız Türkiye’nin nüfusuna göre en fazla araç sayısına sahip, 2 kişiye 1 aracın düştüğü kent olmuştur. Genişlettiğimiz yollar, yaptığımız köprüler, akıllı kavşaklar, ilave toplu taşım araçları, tamamladığımız 3. Etap raylı sistem ile ulaşıma önemli katkılar sağladık. Şimdi de 18 km’lik 4. Etap Konyaaltı-Varsak raylı sistem hattının yapımına çok yakında başlıyoruz. Hattın 5,5 km’si 30 metre yeraltından geçecek ve trafiğe engel olmayacaktır. 22 km’lik 5. etap Konyaaltı-Lara-Kundu raylı sistem hattı için de çalışmalarımız hızla devam ediyor. 2,5 km Konyaaltı-Meltem üniversite yeraltı yolu ve Kundu turizm yolu yine bu dönemde yapmayı planladığımız projelerimiz arasındadır.

İlgili bakanlıklardan Antalya-Alanya otoban ve hızlı tren projelerinin hayata geçirilmesi, çevreyollarının tamamlanması konusunda beklentimiz halen devam etmektedir.

– Sürdürülebilir bir çevre için altyapı yatırımlarımıza da aksatmadan devam ediyoruz. Serik ve Kemer merkezi arıtma tesislerimizin yenilenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliği protokolü yaptık. Serik’te atık su gelirimizi 20 yıl, Kemer’de 27 yıl süresince bakanlığımıza devrettik. İşbirliğimiz ile arıtma tesislerimizi faaliyete geçiriyoruz. 36 merkezi arıtma tesisimizin tamamı biyolojik arıtma olup birçoğu ileri arıtma ve derin deniz deşarjına sahiptir.

Belek turizm bölgemizde 2 yıl içerisinde TİGEM içme suyu tesisleri revizyonu ve scada sistemi için 500 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. Ayrıca Serik Karadayı içme suyu temin projesine başladık. Böylece Belek turizm bölgesinin önümüzdeki 50 yıllık su ihtiyacını 1 milyar 561 milyon TL yatırım yapıyoruz. Otellerimizin sahasında kalan eski hatları da sayın valimizin başkanlığında yapılan toplantı neticesinde, turizmci yatırımcılarımızın desteği ile yeniliyoruz.

– Her zaman ifade ettiğim gibi günü, dönemi kurtaran değil, bedeli ne olursa olsun geleceğe yönelik yatırım ve projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz.

Antalya’dan Londra’ya kadar mesafede 3.605 km rekor düzeyde içme suyu hattı yaptık. Toplam 633 km kanalizasyon hattı yaptık.

– Altyapı çalışmalarımızın yanı sıra Türkiye’de ilk olan elektronik gemi denetim sistemi, kurduğumuz gemi atık alım istasyonları, aldığımız deniz koruma tekneleri ile denizlerimizi koruyoruz. Deniz temizliğinin göstergesi olan Mavi Bayrak sayısını Türkiye’de 567 iken, Antalya’da 233’e çıkardık. Dünyanın en fazla mavi bayrağının olduğu kent konumundayız. Kültür sanat alanında düzenlediğimiz festivallerle, faaliyete geçirdiğimiz kültür merkezleriyle, yer aldığımız fuarlarla, sportif faaliyetlerle, uluslararası organizasyonlarla kentimize değer katmaya devam ediyoruz.

– Her buluşmamızda söylediğimi buradan yine bıkmadan usanmadan tekrarlıyorum. Bildiğiniz gibi turizm geliştirme ajansı kuruldu ve konaklama vergisiyle sektörün üzerinden milyar dolardan fazla kaynak yaratıldı. Toplanan kaynağa %40 oranında en büyük katkıyı Antalya’mız yapmaktadır. Yerleşik nüfusla yaklaşık 30 milyona hizmet ederken, biz genel bütçeden sadece yerleşik nüfus 2 milyon 696 bin kişiye göre pay almaktayız. Büyükşehir Belediyemizin turizm sektörümüze daha fazla hizmet etmesi için bu kaynaklardan pay alması gerekmektedir. Bu para Antalya’mızın hakkıdır. Örneğin son gittiğim Roma’da konaklama vergisi günlük kişi başı 10 Euro ödedik. Bu bedel yerel yönetime aktarılır. Rakip olduğumuz uluslararası şehirlerde olduğu gibi konaklama vergisinden faydalanırsak turizmde çok daha güçlü oluruz.

Paylaşın :

Diğer Haberler